8 leggyakoribb téma

Valóban gyenge és vékony csontúak lennének a vegetáriánusok?

782
HOZZÁSZÓLÁS:

A csontozat állapota és a táplálkozás összefüggéseinek kutatása még napjainkban is részben új keletűnek számít. Az egyszerű népek és egy- vagy többgenerációs vegetáriánus illetve vegán étrendű családok körében végzett felmérések azonban – a csontanyagcsere összefüggéseiben is – meglepő, a tudomány mai álláspontjaival gyakran ütköző eredményeket hoztak. csontritkulas-10

Az igen kevés kalciumot fogyasztó népek csontozata ugyanis ” bivalyerősnek” bizonyult a folyamatosan kalciumtablettákon élő, beteges csontozatú tömegekhez viszonyítva, ahogyan erről korábban szóltunk.

A vegetáriánusokkal kapcsolatban sokan úgy vélik, hogy gyengén terhelhető, vékony csontú, alultáplált emberek!

Azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. A szervezet teherbíró képességét, szívósságát és kitartó munkavégzését kutató szakemberek elismerően nyilatkoznak a vegetáriánusok teljesítményéről, amely szinte kivétel nélkül túlszárnyalja a vegyes táplálkozásúakét.

A vegyes étrend rövid idejű, nagy intenzitású erőkifejtést tesz lehetővé, azonban a mindennapi életben általában nem rövid távú izomerőnk, hanem hosszú távú állóképességünk, és ezzel párhuzamosan a szervezet teherbíró képessége tekinthető jelentősebbnek.

Márpedig ez utóbbi tekintetében a vegetáriánusok sokkal előnyösebb helyzetben vannak!

A lakto-ovo vegetáriánusok (csak a húst mellőzik) csontritkulásos folyamata sokkal lassabb és elhúzódóbb, mint a vegyes táplálkozásúaké (húsfogyasztóké). Míg a húsfogyasztók esetében 80 éves kor körül a csontszövet mintegy fele felszívódott, addig a vegetáriánusoknál még rosszabb genetikai háttér mellett is megmarad a fiatalkori csontállomány közel 82%-a.

∼ A vegetáriánusok között legalább 50%-kal kisebb a csonttörések kockázata, és a gyógyulási szakasz is rövidebb. Angliai felmérések szerint a vegetáriánusok körében a csonttömegértékek magasabbak az átlagos értékeknél.

Egyéb vizsgálatok szerint a vegetáriánusok egy részénél (a vegánoknál) kisebb csonttömeg mérhető, mint a húst fogyasztóknál, azonban az előbbiek csontozata mégis sokkal teherbíróbbnak tekinthető.

Ennek hátterében az állhat, hogy a vegetáriánus étrend ideális csontszerkezetet biztosít, amely még kisebb csonttömeg mellett is nagyobb teherbíró képességű. Előfordulhat az is, hogy a csontrendszer vezérlőegységei egyszerűen “nem látják értelmét” nagyobb csontszövet kiépítésének, mivel az optimális csontszerkezet mintegy pótolja, sőt fölöslegessé teszi a további csontszövetépítést.

Nem arról van tehát szó, hogy a vegetáriánus ember hiányállapota miatt áll elő a kisebb csonttömeg, hanem a szervezet a “statikai számítások” fényében szükségtelennek ítéli a kisebb testtömeg mellett az újabb csontépítést. Ez abból is kikövetkeztethető, hogy a csontozat még bőven képes volna a rendelkezésre álló anyagokból újabb sejteket létrehozni, azonban valamilyen okból ezt nem teszi meg. Ehelyett a szabályozóanyagok a csontszilárdításra, a belső kristályszerkezet optimalizálására koncentrálnak.

Ilyen módon igen erős és szilárd, ugyanakkor könnyebb és “jól hordozható” csontvázrendszer keletkezik. (A csontrendszernek nem önmagában a tömege, hanem a statikai szilárdsága a döntő)

A megfigyelés, hogy a lakto-ovo vegetáriánusok csontozata mérhetően erősebb, mint a húsevőké, teljesen logikus alapokon nyugszik:

A hús és a húskészítmények ugyanis (amint korábban is szóltunk erről) nem tartalmaznak kalciumot, ugyanakkor a csontraktárból folyamatosan elszívják azt, a lebontási termékek közömbösítése céljából.

Magas fehérjetartalmuk, előnytelen kalcium-foszfor arányuk és kedvezőtlen szabályozóanyag- összetételük rossz irányba tolja el a csontanyagcserét. Étrendi kiiktatásuk mindezekből adódóan csak előnnyel járhat a csontszövetépülés szempontjából.

782
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9508

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]