8 leggyakoribb téma

Tudja meg a legfontosabbakat a B-vitaminokról

787
HOZZÁSZÓLÁS:

A vitaminok létfontosságú anyagok, általában természetes eredetűek. Az emberi szervezet nem termel vitamint. Vannak viszont ún. provitaminok. Ezek olyan “elővitaminoknak” tekinthetők, amikből az emberi szervezetben vitamin jön létre. b-vitaminok-2

A vitaminokat két csoportra osztjuk, aszerint, hogy miben oldódnak, és miként szívódnak fel a szervezetben: 

  • Zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E-, K-vitamin. Mivel ezek az emberi szervezetben felhalmozódnak, nagyobb mennyiség adagolása káros következményekkel járhat. Túladagolás elsősorban az A- és a D-vitamin esetében fordulhat elő.
  • Vízben oldódók: B1, B2-, B3-,B6-, B11-,B12- , C- és P-vitamin. Ezekből általában nem fordul elő túladagolás, mert a fölösleg a vizelettel eltávozik.

A B-vitaminok

Valóságos vitamincsaládot alkotnak. Előfordulhat, hogy egyszerre vannak jelen, ilyenkor csak röviden B-vitamin komplex készítményről beszélhetünk. A továbbiakban megismerkedhet az alapvető B-vitaminok jelentőségével.

B1-vitamin

Hiánya okozza a beriberi nevű betegséget, amely azokon a földrészeken fordul elő, ahol a lakosság fő tápláléka a hántolt rizs. Vitaminhiányos tünetek fejlődhetnek ki alkoholbetegségben, amikor a vitamin felszívódása gátolt. Az állapotot ideggyulladás, görcshajlamok, hasmenés, hányás és a szénhidrát-anyagcsere zavara jellemzi. Bőséges szénhidrátfogyasztás mellett a B1-vitaminszükséglet nő.

Forrásai: a máj, a hús, a búzacsíra, a borsó, a barna kenyerek.

B2-vitamin

Tartalmazza a máj, a vese, a hús, az élesztő és a zöldségfélék.

Hiányában gátlódik a növekedés, anyagcserezavar és a szaruhártyán ereződés figyelhető meg. A szájzugban berepedések keletkeznek, amelyhez nyelvgyulladás társul.

B3-vitamin (nikotinsav)

Teljes hiánya pellagrát okoz, amikor is a napfény hatásának kitett helyeken erős bőrgyulladás, majd pigmentáltság figyelhető meg. A betegséghez ideg- és emésztőrendszeri zavarok, emlékezetkiesés társulnak. Marginális hiánya esetén a bőrön és a nyelven fejlődnek ki gyulladásos tünetek. A betegség főleg a nikotinsavban hiányos kukoricát fogyasztó népeknél tapasztalható.

Nikotinsavat nagyobb mennyiségben tartalmaz a máj, a hús, az olajos magvak és a szója.

B6-vitamin

Számos anyagcsere-folyamatban vesz részt. Fokozza a védőhatású magnézium beépülését a szívizomzatba. Hiánya elősegíti az érelmeszesedést. A terhességi hányás kapcsán megzavart anyagcserét kedvezően befolyásolja. Mérsékli a fogamzásgátló tabletták szedésénél gyakran tapasztalható depressziót.

B6-vitamint tartalmaz a máj, a hús, a búzacsíra, a búzakorpa, a hüvelyesek, a brokkoli és az élesztő.

B11-vitamin (folsav)

“Magzatvédő-vitaminnak” is nevezik, mert hiánya magzati fejlődési rendellenességeket okozhat. A terhességi vérszegénység számos esetben a folsav marginális hiányára vezethető vissza. Ismeretes a szívizomzatot védő hatása is.

Gazdag folsavforrás a marhamáj, a sertésmáj, a szójaliszt, a bab és a zöld növények. A leendő anyáknak már a fogamzás előtti hónapokban célszerű folsavban gazdag élelmiszereket fogyasztaniuk!

B12-vitamin

A vörösvérsejt-képzésben van szerepe. Hiányában vészes vérszegénység fejlődik ki, amelyhez idegrendszeri, gyomor-, bélrendszeri zavarok csatlakozhatnak.

Az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák: a húsok, főleg a máj, a hering, a lazac, a ponty, de megtalálható a tejben is.

Fél liter tej a napi szükségletet tartalmazza! Mivel a növényi élelmiszerekben nem található, a szigorú vegetáriánus étrenden élőket vérszegénység fenyegeti.

A B-vitaminokról, valamint szervezetünk számára további, különösen értékes tápanyagokról részletes ismertetőt talál honlapunkon! >>>

787
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9508

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]