8 leggyakoribb téma

Tények az esszenciális aminosavak és fehérjeminőség kapcsolatát vizsgálva

787
HOZZÁSZÓLÁS:

A fehérjéket általában alkotó húsz aminosav közül nyolc esszenciális: a lizin, a triptofán, a fenilalanin, a metionin, a treonin, a leucin, az izoleucin és a valin (illetve kilenc, ha a csecsemőkorban esszenciális hisztidint is ide számítjuk), ami azt jelenti, hogy ezeket a szervezet nem képes szintetizálni. Az esszenciális aminosavakat ezért a táplálék útján kell a szervezetbe juttatnunk. Az aminosavak közül kéntartalmú aminosav a metionin és a cisztein.

Táplálkozás-élettani szempontból közelítve

A növényi fehérjék nem tartalmazzák elegendő arányban a kéntartalmú esszenciális aminosavat, a metlonint.novenyi-feherje-02

Az élelmiszer-fehérjék táplálkozás-élettani értékét nagymértékben befolyásolja az eszszenciális aminosavak aránya. A növényi fehérjék egy vagy több esszenciális aminosavban hiányosak. A hüvelyesekben például a metionin a limitáló esszenciális aminosav, a gabonatélékben pedig a lizin (limitá-lók: azok az aminosavak, amelyek aránya kevesebb a humán táplálkozásban javasolt értéknél).

Az elfogyasztott táplálékfehérjéket a tápcsatorna enzimjei hidrolizálják, és a hidrolízis termékei, a peptidek és aminosavak felszívódnak, majd a véráram a sejtekhez szállítja azokat. A sejtekben az aminosavakból új fehérjék szintetizálódnak.

Az egyes élelmiszer-fehérjék esszenciális aminosav-összetétele nem mindig felel meg annak az aránynak, amit a szervezet a fehérjék szintéziséhez igényelne. Az a táplálékfehérje, amelyben az esszenciális aminosavak aránya hasonló az emberi test fehérjéinek esszenciális aminosav-arányához, hasznosabb a szervezet számára, azaz jobb minőségű, mint azok az élelmiszerfehérjék, melyek az esszenciális aminosavakat nem tartalmazzák a kívánt arányban.

787
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9508
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]