8 leggyakoribb téma

Miért van szükségünk a rostok fogyasztására?

727
HOZZÁSZÓLÁS:

Az élelmi rost gyűjtőfogalom, mely alatt a növények rostjait, héját, sejtfalait (cellulóz, félcellulóz.pektin) értjük. Mivel ezeket a testünk emésztetlenül kiválasztja, sokáig feleslegesnek is tartották őket (Erre utal a ballasztanyag elnevezés is.). Sőt, úgy gondolták, hogy az élelmiszer minősége csak javul, ha eltávolítják belőle a “ballasztokat”: például lecsiszolják a rizs külső héját, a gabonát héj nélkül őrölik lisztté. Mára azonban felismerték, hogy az emberi szervezetnek éppen ez a feleslegesnek tartott anyag hiányzik igazán.

Az élelmi rostok több szempontból is fontosak :

Biztosítják a jó emésztést!
Mivel nagy a felszívóképességük, sok vizet vesznek fel a testből, így térfogatuk négyszeresére is megdagadhatnak. A megnövekedett térfogatú táplálék a belet mozgásra ösztönzi, amire az összehúzódással reagál, mindez pedig gyorsítja az emésztési folyamatot. A rostszegény táplálék akár 48 órán át is a testünkben marad, míg a rostdús ételt 14 óra alatt megemésztjük és kiválasztjuk.

Karcsúsítanak! boldog-szabad-egeszseges
A rostdús étel jól megtölti a gyomrot, hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, és automatikusan kevesebbet eszünk. A sok rostot tartalmazó ételek általában nem zsírosak és cukrosak – így takarékoskodunk a kalóriákkal is.

Erősítik a szervezet védekező erőit!
A bélfalakon immunsejtek találhatók, ezek állítják elő a test védekező erőinek egy nagy részét. – Ezt a tényt sokáig figyelembe sem vették. Csak a beható immunológiai kutatások mutattak rá az összefüggésekre: a sok rostanyag a belekben elősegíti a bél vérkeringését és ezáltal az immunsejtek megújulását is.

Méregtelenítik a szervezetet!
Mivel a rostdús étel hamarabb megemésztődik, a káros anyagok is gyorsabban kikerülnek a szervezetből. Ez manapság fontos, mert sajnos az általános környezetszennyezés miatt minden étkezéssel ismeretlen mennyiségű mérget is magunkhoz veszünk. De a saját testünkben termelődött mérgek, salakanyagok és epesavak is gyorsabban kikerülnek a rostokkal együtt.

Segítenek megelőzni a fogínysorvadást!
Minden rostos ételt jól meg kell rágni. A rágás pedig erősíti a fogakat és az ínyt. Fogorvos állítják, hogy ez az ínysorvadás hatásos megelőzése is lehet.

727
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9508
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]