8 leggyakoribb téma

Így őrzi az Ön egészségét is a lencse!

563
HOZZÁSZÓLÁS:

Aki lencsét eszik, nemcsak a gyomrának ad táplálékot, de az agyának is. Ez az ízletes hüvelyes ugyanis igen kedvezően hat az agyműködésre. Épp ezért a lencse ideális, ha úgy érezzük, hogy gyenge a koncentrációképességünk, de jótétemény egy vizsga előtt is.lencse

Ugyanakkor ezzel a sokoldalúan tehetséges étellel végigjárhatjuk az indiai, török, marokkói vagy hazai konyhákat: a lencse ezekben az országokban a nemzeti konyha elengedhetetlen részének számít. Legyen leves, főzelék, püré, saláta vagy egytálétel, minden formában eredeti, tartalmas tápanyagban gazdag étel.

Milyen tápanyagok vannak a lencsében?

A lencse a fehérje, a szénhidrát és a ballasztanyagok valóságos kincseskamrája. Zsírtartalma 100 gramm lencsére számítva 1,2 gramm. A hüvelyesekre jellemzően ebben is sok a lecitin, bőven találhatók benne ásványi anyagok és vitaminok is.

Az előbbiek közül figyelemre méltó a kálium és a foszfor mennyisége, de ellátja szervezetünket magnéziummal, kalciummal, vassal és cinkkel is.

Említésre méltó a benne található sokféle B-vitamin (B1, B2, B6, valamint folsav, pantoténsav és niacin).

Tartalmaz még sokféle bioaktív anyagot is, többek között szaponint, flavonoidokat, fenolsavat, és proteázin hibitorokat. Ezek azért különösen értékesek, mert az emberi szervezet ezeket nem képes előállítani.

Milyen hatásai vannak a szervezetre?

Kis mennyiségű zsírtartalma, ugyanakkor bőséges fehérje- és szénhidrát-mennyisége folytán a lencse magas tápértékű étel, ugyanakkor mégis jót tesz az alakunknak.

A ballasztanyagok következtében gyorsan jóllakottnak érezzük magunkat, miközben serkenti a bélműködést, képes megkötni a belekben felhalmozódott méreganyagokat, hogy azok eltávozhassanak szervezetünkből.

A vas és a folsav párosa pozitívan hat a vörösvértestek képződésére

Magas B-vitamin-tartalma serkenti a teljes anyagcserét, így az agy és az idegrendszer mindent megkap, amire csak szüksége van, és akkor még nem is említettük a lecitint, amelyről kijelenthetjük, hogy valóságos idegtáplálék.

A másodlagos növényi anyagok erősítik az immunrendszert, és óvják szervezetünket a szabadgyököktől. A flavonoidok gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, rákmegelőző hatásúak, szabályozzák a vérkeringést, segítenek elkerülni a szívinfarktust.

A proteázin hibitorok a ballasztanyagokkal együtt szabályozzák a vércukorszintet, gátolják a fehérje lerakódását, és ugyancsak rákmegelőző hatásúak.

A szaponinok a bélrák elkerülésének kockázatát csökkentik, de kedvezőek a koleszterinszint szempontjából is.

563
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

70
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]