8 leggyakoribb téma

Ismerje meg közelebbről a roppant tápláló és egészséges kölest!

779
HOZZÁSZÓLÁS:

A köles a világban rendkívül elterjedt szemes termény. A magyar közmondások közül is több kapcsolódik hozzá, főleg a termékenységgel kapcsolatosan. Ez bizonyítja, hogy nem is oly régen még magyar néptáplálék volt, amíg a hibás gazdasági és politikai szemléletmód miatt termesztését minimálisra nem csökkentették.

A köles a homokos talajt kedveli, amiből van elég hazánkban. A vízigénye is jóval kevesebb más gabonafajtákénál, ráadásul igen termékeny. Akk

köles

or növekszik a legjobban, ha három hónapon át egyenletesen süt a nap. Rövid, de meleg nyár szükséges a tökéletes beéréséhez. Tenyészideje 100-110 nap.

A köles főzése során nem keletkezik nyák, kevés előáztatást kíván, mely kb. 8-10 óra.

A köles egyik fajtája a muhar is, amit állati táplálékként használnak fel. Pelyvás termény, hántolt formában fogyasztható, de így is teljes értékű. Németországban, Olaszországban termesztik főleg, Kolbenhirse – muhar – és Goldenhirse – hántolt aranyköles – néven kapható a kereskedelemben.

Milyen hatásai vannak a kölesnek?

Magas a szilícium-, fluor-, magnézium-, kálium-, foszfor- és vastartalma. Ezeknek köszönhetően kedvező hatással van az ember érzékszerveire és bőrére.

A kölesdiéta a látóképesség javulását és a bőrbetegségek gyógyulását eredményezi. Különösen a bőr tisztítását és átbocsájtóképességét javítja a magas kovatartalma következtében.

A fogak épen tartásában is nagy szerepe van a foszfor-, szilícium- és fluortartalma miatt, de a hajhullás csökkentésében, valamint a törékeny körmök gyógyításában is az élen jár.

Elsőrendű hatása azonban az egyik legveszélyesebb civilizációs betegség az érelmeszesedés csökkentésében, illetve megelőzésében van.

A hetenként legalább egy alkalommal gyermekeinknek adott édes, mazsolás köleskása, vagy a vacsorára adott, céklával, sárgarépával, káposztával, zöldségekkel tálalt köles az érrendszer egészségét is támogathatja

A köles felmelegít

Jól ismert a hőközpontra gyakorolt jótékony hatása is. A fázós emberek fő tápláléka lehet, mivel jelentősen fűt, tisztítja a lépet. A melegítő hatása, illetve az oldó hatása következtében a legyengült szervezetekben az első időkben lázat idézhet elő, amitől nem szabad megijedni, mert a tisztítási, tisztulási folyamat segítőjeként van csupán jelen.

Hogyan fogyasszuk a kölest?

  • A köles sokféleképpen felhasználható. A köleskása akár édesen – mazsolával, fahéjjal vagy vaníliával ízesítve -, akár zöldségesen is jóízű.
  • Igen ízletes a köles zöld fűszernövényekkel, nyers hagymával, krokettként vagy pogácsának elkészítve.
  • Továbbá lehet felfújtak alapanyaga, de akár édességek is készíthetők belőle.
779
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7537

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]