8 leggyakoribb téma

Ismerje meg a különféle nyers étel irányzatokat!

851
HOZZÁSZÓLÁS:

A nyerskoszt fogyasztása igen sokféle változatban megvalósítható, de mindegyik formának legfontosabb célja az egészség megőrzése, az élet meghosszabbítása, valamint a betegségek megelőzése és gyógyítása. Mindegyiknek közös vonása, hogy jelentős mennyiségű nem hőkezelt, friss, élő ételt tartalmaznak.élő étel

A nyerskoszt-fogyasztás a definíció szerint “olyan étkezési forma, amely főleg vagy kizárólag nem hőkezelt növényi (részben állati) élelmiszerekre épül” .

Ide sorolhatók olyan élelmiszerek is, amelyek gyártástechnológiai okokból magas hőmérsékletnek vannak kitéve (pl. hidegen pergetett méz és hidegen sajtolt olajok), és olyan élelmiszerek is, amelyek előállításához némi hő szükséges (pl. szárított gyümölcsök, szárított hús és hal, bizonyos dió/mogyorófélék). Ezenkívül beleférnek a nyers étrendbe még a hidegen füstölt termékek (pl. hús és hal), valamint az ecetsavas és tejsavas erjesztésű zöldségek is.

Nyerskoszt irányzatok

Németországban a nyerskoszt-mozgalom legismertebb teoretikusa Arnold Ehref (orvos, 1866-1922), aki minden betegség okát az emberi szervezet/test “vezetőrendszerének eltömődésében” látta. Az ő gyógykezelésének középpontjában ezért a test tisztítása állt, ami böjtkúrákat vagy úgynevezett nyákmentes gyógyétrendet jelentett, ez utóbbi gyümölcsből és keményítőmentes zöldségből állt, amelyet kíméletesen meg is lehetett főzni.

Normann Walker (Anglia, 1876-1958) nézete szerint a keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a gabonák és a gabonatermékek, a májra kifejtett feltételezett “eltömeszelő” hatásuk alapján igen komoly egészségi rizikót jelenthetenek. Ezzel szemben a zöldségek és a saláták felépítik a testünket, a gyümölcsök pedig tisztítják.

A vállalkozó Helmut Wandmaker egy döntően gyümölcsből álló tisztán nyerskoszt mellett áll ki. Véleménye szerint az embernek genetikailag nem megfelelő a főtt étel, ugyanis a főzés olyan változásokat idéz elő az élelmiszerekben, hogy azok degenerációt és betegséget okoznak.

A gabonákon kívül a dió és egyéb magvak fogyasztását is elutasítja, mivel ezeknek az a szerepük a természetben, hogy új növények fejlődjenek belőlük, s ennek megfelelően enziminhibitorokat is tartalmaznak és nem emészthetők. Nézete szerint a gyümölcszöldség aránya 3:1 legyen.

Táplálkozás ösztönösen

Míg a nyerskoszt-táplálkozás eddig említett képviselői az állati termékeket az egészségre kifejezetten károsnak minősítették, addig a francia fizikus, Guy-Claude Burger az általa kifejlesztett ösztönterápiával egészen különös helyet foglal el a nyerskoszt-mozgalmon belül. Az általa képviselt táplálkozási ösztön elmélet alapján az élelmiszereket fogyasztás előtt szaglással kell megvizsgálni, hogy a szervezet valóban kívánja-e. 

Ha nem ez a helyzet, akkor az “ösztönös elutasítás” eredményeképp nem érzünk sem kellemes illatot, sem kellemes ízt. Mivel ez a velünk született ösztön csak természetes nyerskoszt-táplálkozás mellett működik, ezért minden főzött étel fogyasztását elutasítja: a tejtermékeket is, mivel a szervezet képtelen a különböző fajtájú fehérjestruktúrák asszimilálására. A nyers hús és a nyers hal viszont az ősember táplálékai és fontos részei ennek a diétának is.

A fényenergia, mint táplálék

A nyerskoszt-táplálkozás hasonlóképpen ismertté vált formája az ún. fénykoszt, fényenergiára vagy napenergiára épülő étrend. Ez a teória pedig Fritz-Albert Popp munkásságára épül, aki az élelmiszer-minőség átfogó vizsgálatát a tárolt fényintenzitás alapján definiálja (“biofotonok” – a biológiai rendszerből származó fénykvantumok). Ennek alapelve, hogy a táplálékot a lehető legtermészetesebb formában kell bejuttatni a szervezetbe, hogy a “rezgéseket” átadhassa. Az élelmiszerek kerülő úton a növények segítségével szállítanak napenergiát, ami végül is mozgásban tart minden életfolyamatot.

Ebben a táplálkozási formában élő élelmiszereket, gyümölcsöt, nyers és tejsavas erjesztésű zöldségeket, gabonákat, diót/mogyorót, növényi hajtásokat, nyers tejet és sajtot fogyasztanak.

Hol van az igazság?

Mivel az egyes nyerskoszt formák a mérsékelttől a szigorúig változnak, így egységes megítélésük táplálkozás-élettani szempontból nem lehetséges. A legtöbb, a nyers étrendre vonatkozó ajánlás, egyben a vegán nyers étrend ajánlása is.

Az esetlegesen előforduló tápanyaghiányok, pl. kalcium, vas, jód, és B-vitamin egyes nyers étrendet fogyasztóknál nagyobb, másoknál kisebb mértékben fordulnak elő.

Annyi azonban bizonyosan elmondható, hogy a nem hőkezelt friss(nyers) étel több táplálkozás- élettani előnnyel is rendelkezik:

  • tekintélyes mennyiségben tartalmaz másodlagos növényi anyagokat;
  • nagy az élelmirost-tartalom;
  • elkerülhetők a hőhatás okozta vitaminveszteségek;
  • kisebb energiatartalom azonos jóllakottsági érzés ellenére;
  • az alapos rágás és a nyállal való összekeverés pozitív hatású a fogakra, a fogínyre és az emésztésre.

A nyers étrend hatására alkattól függően mégis előfordulhat intolerancia. A nyers étrendet fogyasztók közül sokan természettől fogva alultápláltak, fázékonyak és meteorizmusban szenvednek. A nyers étrend hatására gyakran továbbcsökken a testsúlyuk, valamint az általános állapot és a klinikai paraméterek romlása figyelhető meg. Az elhízott, erős emésztésű, izzadó típusok viszont sokkal jobban tűrik a nyers étrendet.

851
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9508

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]