8 leggyakoribb téma

A paradicsomról és felhasználási lehetőségeiről bővebben

565
HOZZÁSZÓLÁS:

A paradicsom őshazája Dél-Amerika. Európában a XVII. században kezdték termeszteni.

A piros paradicsom közismert és közkedvelt konyhanövényünk. Népszerűsége annak köszönhető, hogy kellemes zamata, sokoldalú felhasználhatósága mellett vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz (karotin, B1-, B2-, C-vitamin, nikotinsav, kálium, magnézium, kalcium, vas, foszfor, cukor, citromsav, almasav stb.).

100 g paradicsom energiatartalma 24 kalória. Az apróbb paradicsomokban általában több C-vitamin van, mint a nagyobb bogyókban. Érdekesség, hogy a déliek a „szerelem almájának” nevezik.

Talán nem mindenki tudja, hogy jótékony hatása is van!

Külföldön gombás megbetegedések, gyulladásos folyamatok megszüntetésére alkalmas kenőcsöket készítenek belőle. Gyenge gyomrúaknak hámozva ajánlatos a fogyasztása.

Télen-nyáron egyformán kitűnő vitaminforrás a paradicsom-ivólé!

Házilag is elkészíthetjük frissen, de érdemes télire is eltenni. A készen kapható ivólé a nyers paradicsom értékes tápanyagainak nagy részét megőrzi. A paradicsomlé magas tápértékét bizonyítja, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a paradicsomlé drágább a déligyümölcsnél.

A paradicsomsűrítményeknek is igen magas a tápanyagtartalma, ugyanis a paradicsomlevet csökkentett nyomásnál, 100 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten sűrítik be, így vitaminjainak nagy része megmarad.

A házi befőzés hátránya, hogy a nyitott edényben való hőkezeléstől a C-vitamin jelentős része lebomlik. Befőzésnél ezért csak ép zománcú edényt használjunk, mert a paradicsom savanyú anyagai a hibás edényből vasat, rezet oldhatnak ki, amelyek fokozzák a C-vitamin bomlását.

Mindennap igyunk meg – a szénsavas üdítők helyett – egy pohár paradicsomlét: Felüdíti, regenerálja szervezetünket.

A népi gyógyászatban kelések érlelésére javasolják, majd ha az kifakadt, a kelés tisztítására.

A paradicsomlét kozmetikai pakolásokhoz is felhasználhatjuk!

A paradicsompakolásnak hidratáló hatása van, fokozza a bőr feszességét, ruganyosságát. A paradicsom biológiailag aktív anyagai élénkítik a bőr anyagcseréjét, frissítik, fiatalítják a bőrt. Az uborkához hasonlóan színtelenítő hatású, tehát szeplős, májfoltos arcra is javasolható.

A pakolást a következőképpen végezhetjük: a paradicsomot felszeleteljük, és a szeleteket a letisztított és vékonyan bekrémezett bőrre helyezzük, majd gézzel rákötjük.
Más módszer, hogy a paradicsom levét kinyomjuk, hintőporral összekeverjük, és egyenletesen felkenjük a bőrre. A pakolást 10-15 percig hagyjuk fent, utána langyos, majd hideg vízzel mossuk le, majd a szokásos arckrémünkkel bekenhetjük az arcot és a nyakat is

A paradicsom többféle felhasználása:

Nyers fogyasztás közkedvelt, ugyanakkor igen népszerű salátákhoz, hidegtálak díszítéséhez, töltött paradicsom készítéséhez, ivóléhez, lecsóhoz, leves készítéséhez, mártáshoz stb – A paradicsomlevesnek és –mártásnak különösen érdekes ízt ad a híres angol-indiai fűszerkeverék, a curry.

A paradicsom változatos formában kerülhet asztalunkra.
Nyáron például a gondos háziasszony naponta beiktatja az étrendbe. Ajánlatos közvetlenül fogyasztás előtt felszeletelnünk, mert ha hosszabb ideig áll felvágva, csökken a C-vitamin-tartalma. Ha paradicsomsalátát készítünk, szintén csak közvetlenül étkezés előtt állítsuk össze, és fogyasztásig tegyük hűtőszekrénybe!

Tipp – Paradicsomsaláta gyors készítéséhez:

1/2 kg paradicsomot, egy fej vöröshagymát, két zöldpaprikát szeletekre vágunk, és mindezt salátalével leöntjük. A tetejét meghintjük kevés törött borssal és reszelt sajttal.

565
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

70
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]