A ‘bio’ kifejezést törvény határozza meg, és minden bioélelmiszert, termelési és feldolgozási módot egy sor szigorú szabály köt. A termelők, gyártók és feldolgozók évente díjat fizetnek, hogy bio besorolást kapjanak, és kötelesek részletes feljegyzéseket készíteni, hogy az áru sorsa a gazdaságtól vagy ültetvénytől az asztalunkig nyomon követhető legyen.
6+1 ok a ‘bio’ mellett >>>
1. Támogatja az egészségét
Egy gyermek például átlagosan a felnőttekhez képest négyszer inkább ki van téve az élelmiszerekben előforduló permetezőszernek. Az ételekben található káros maradványanyagok bevitele hatást gyakorol szervezetünkre.
A biotermelők és feldolgozók nem használnak szennyező vegyi anyagokat és nitrogénátmosást.
2. A biotermelés óvja és javítja is a termőföldet
A biotermelők a termőföldet legfontosabb forrásuknak tekintik. Ahelyett, hogy műtrágyára hagyatkoznának, komposztált trágyával, talajvédő gazdálkodással és különböző terményrotációkkal javítják a termőföld minőségét.
3. A szigorú szabályok biztosítják a minőséget
A biohitelesítő szabványok a fogyasztóknak biztosítékul szolgálnak arra, hogy az ételüket és termékeiket szigorúan betartandó szabályok szerint termelték és kezelték, tiltott eljárások mellőzésével.
4. Megőrzi a biodiverzitást
Az egyik legsürgetőbb környezeti probléma, amellyel az élelmiszerellátásnak szembe kell néznie, a biodiverzitás, vagyis a növény és állatfajok gazdagságának csökkenése. Sok biotermelő tudatában van ennek a problémának, és évtizedek óta gyűjtik és használják az egyes növényi családokhoz tartozó különféle magvakat. A legtöbb hagyományos gazdaságban hibrid zöldség- és gyümölcsféléket termesztenek, melyek uniformizáltak, hogy könnyebb legyen a szállításuk, és jól mutassanak. Vannak társaságok, melyek idényjellegű biotermékek házhoz szállításával foglalkoznak.
5. Fenntartja a vidéki közösségeket
A biogazdálkodás lehet az egyik a kevés út közül, amelyek a jövőt jelenthetik a családi gazdaságoknak és vidéki közösségeknek. Sok biogazdaságot egyéni gazdák birtokolnak és működtetnek, és ezek többsége kisebb, mint 40 hektár.
6. Védi a gazdálkodók egészségét
Ha a fogyasztók számára problémát jelenthet a permetezőszerek használata, ezek a kockázatok jóval nagyobbak lehetnek a mezőgazdasági munkások esetében. A ‘Nemzeti Rákkutató Intézet’ (the ‘National Cancer Institute’) vizsgálata szerint a növényvédő szereknek kitett gazdálkodók hatszor nagyobb eséllyel betegszenek meg a rák egy fajtájában, mint a nem gazdálkodók.
6+1. Természetes, magával ragadó íz
A titok egyszerű! Csak meg kell kóstolnunk egy bioparadicsomot, hogy rájöjjünk, milyen ízetlenné is vált a hagyományosan termesztett változata!
És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?